Termín akce: 26. 9. 2014 až 27. 9. 2014
Začátek: 10.00
Výstavy - Křížova vila
Nejrůznější odrůdy jablek, hrušek a švestek od regionálních pěstitelů ovoce i místních zahrádkářů si budete moci prohlédnout ve výstavce, jednotlivé odrůdy můžete ochutnat a tři nejkrásnější jablka ohodnotit vaším hlasem v soutěži "O nejkrásnější jablko", do které ceny věnovala firma Český porcelán Dubí, a. s.
Stejně jako v loňském roce bude výstava v zahradě Křížovy vily doplněna prodejními stánky s ovocem a ovocnářskými produkty (mošty, džemy, čaje, pečivo, kosmetika, křížaly).
Letos výstavu obohatí i zajímavé prezentace (grafické návrhy studentů na propagaci této akce, ukázky míchání ovocných nápojů, dekorativní vyřezávání ovoce (carving), degustace moštů, výtvarné a keramické výstavky).
Na páteční odpoledne je připravena osvěta pro širokou zahrádkářskou veřejnost. Ve velkém sále Křížovy vily uslyšíte přednášky s ovocnářskou tématikou:
- 13:00 Ing. Václav Červenka Choroby a škůdci jabloní, možnosti ochrany
- 14:00 Ing. Šárka Kopecká Ovocné stromy v krajině Českého středohoří
- 15:00 Ing. Václav Vohralík Problematika pěstování sloupcovitých jabloní, rezistentní odrůdy
- 16:00 Věra Petrů Šlechtitelská stanice v Těchobuzicích
Výzva pro drobné pěstitele
Vystavovatelem na této akce se může stát každý z vás! Velmi uvítáme, pokud věnujete na výstavu 4-5 ks ovoce od každé sorty (jablka, hrušky, švestky) s označením odrůdy, vaším jménem a místem odkud ovoce pochází. Naplníte tak smysl výstavy - představit místní pěstitelskou aktivitu zahrádkářů i větších producentů.
Ovoce je možné donést ve dnech od 15. září do 23. září 2014 (od 8.00 do 17.00) do Křížovy vily, Zeyerova 344. Bližší informace: vilakriz@muzeumzatec.cz nebo tel.: 774 192 414
Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci na tuto tradici navázalo a v loňském roce uspořádalo na stejném místě 1. ročník ovocnářské výstavy v Křížově vile v Žatci.
Reportáž televize OKplus Žatec:
Vyhlášení výsledků soutěží II. ročníku Ovocnářské výstavy 26. - 27. 9. 2014
Za přípravu letošního ročníku a spoluúčast děkujeme: